2012. május 30., szerda

Mi a legfontosabb?

Volt nekem egyszer egy biológiatanárom. Jókat tréfálkoztunk rajta, mert borzasztó szandálokban járt, és mert télen a nadrágja szára alól kivillant a csíkos pizsamája. Egyszóval nem sokra tartottuk.

Persze biológiából is írtunk ellenőrzőt, és az egyiknél azt a kérdést tette fel, hogy a fotoszintézis szempontjából mi a legfontosabb. Senki nem kapott maximális pontot erre a kérdésre. Volt aki lottózott, de olyan is aki némi magyarázatot fűzött a válaszához. Volt aki azt mondta, hogy a fény a legfontosabb tényező, mert fény nélkül nincs folyamat, más azt mondta, hogy a szén-dioxid mert anélkül nincs végtermék, megint más meg azt mondta, hogy a víz hiszen a sivatagokban csak akkor virulnak a zöld növények ha eső esik.

Az értékelésnél mondta, hogy voltak jó válaszok, de tökéletesek nem. Mert bármi fontos lehet. A hőmérséklet is fontos lehet, hiszen az Antarktiszon azért van olyan kevés növény (a partokon némi zuzmó) mert túl hideg van ahhoz, hogy a víz cseppfolyós legyen. Ezen kívül, a levél, a növény légzőszervei, és maga a chlorofill is nélkülözhetetlen.

Végül elmondta a megoldást. A fotoszintézisben mindig az a fontos, ami éppen hiányzik. A sivatagi növényeknek a víz, a tengerekben a fény, az Antarktiszon a hő, a sodró vizekben a kapaszkodó, máshol a talaj stb.

Azt hiszem, hogy ez a tanítás túlmutat a fotoszintézisen. Az életben is; aki beteg az az egészséget tartja a legfontosabbnak; aki szegény, a pénzt; aki magányos a társat.

Így van ez. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése